Pěstitelská pálenice

Ovoce pro zpracování (pěstitelské pálení) v ovocném lihovaru musí být relativně velmi kvalitní. Kvalita zde není chápána ve vzhledu, ale především ve stavu zralosti a tím i obsahu cukru. Ovocný cukr, tzv. fruktosa, je nejdůležitější složkou, ze které vzniká kvašením alkohol. Další neméně důležitou složkou jsou nasycené mastné kyseliny a aromatické látky, které vytváří nezaměnitelnou chuť a vůni jednotlivých druhů ovocných destilátů. Z těchto důvodů přijímáme pouze ovoce zralé, může být padané i trhané. Nepřijímáme plesnivé, nahnilé nebo nezralé plody. Doporučujeme ovoce sbírat a přepravovat v zeleninových přepravkách, koších nebo jutových - tedy dobře prodyšných - pytlích. Zakvašení a zpracování ovoce se provádí v tancích pro všechny pěstitele společně. Zpracováváme však pro ně pouze švestky, jablka a hrušky. Ovoce je možné přivážet do našich provozoven v době, která je vždy aktuálně zveřejněna na těchto webových stránkách, stejně jako seznam sběrných míst. O výdeji destilátu je zákazník informován ihned při příjmu ovoce do lihovaru nebo pomocí sms zprávy v případě, že odevzdá ovoce ke zpracování na sběrném místě. 

 Nevyzvednutý pěstitelský destilát si můžete nejpozději vyzvednout v lihovaru Hrobice 18. března 2019 od 13 do 16 hod. a na Lhotě Sudličkově 20. března 2019 od 13 do 16 hod. 

Výdej pěstitelského destilátu na sběrných místech: destilát

12.03.19 Luková 14:30 - 15:00
09.03.19 Březová 12:30 - 13:15
09.03.19 Radiměř 11:15 - 12:00
09.03.19 Svitavy 9:00 - 10:45
23.02.19 Budislav 11:00 - 12:30
23.02.19 Litomyšl 8:30 - 10:30
15.02.19 Polička 14:00 - 16:00
09.02.19 Žamberk 11:30 - 13:30
09.02.19 Lanšperk 9:00 - 11:00 
01.02.19 Vysoké Mýto 14:00 - 16:00
27.01.19 Česká Třebová 10:30 - 13:00
26.01.19 Letohrad 9:00 - 13:00
12.01.19 Chodovice 12:30 - 13:30
12.01.19 Hněvčeves 11:30 - 12:15
12.01.19 Jeníkovice 9:30 - 10:45
03.01.19 Černíkovice 15:00 - 16:00
20.12.18 Přelouč 14:00 - 14:45
20.12.18 Svinčany 13:15 - 13:45 
18.12.18 Vysoká n. Labem 14:30 - 15:00 
13.12.18 Holice 14:30 - 15:00
08.12.18 Lhotky u Náchoda 13:15 - 14:00 
08.12.18 Červený Kostelec 10:45 - 13:00 (Sokolská ulice)
08.12.18 Studnice 9:45 - 10:15 
24.11.18 Opočno 10:00 - 12:30 

 

 

Ceník – pěstitelské pálení

Ceník 2018

Uvedené ceny destilátů a obalů jsou včetně DPH.

 

Důležité upozornění

Vybraná ustanovení zákona č.61/1997 Sb., o lihu: Pěstitel je oprávněn si dát vyrobit v jednom výrobním období z vlastní dodané suroviny nejvýše 30 litrů ethanolu zdaněného sazbou spotřební daně stanovené pro ovocné destiláty z pěstitelského pálení podle zákona č.353/2003 Sb., o SPD a to i v případě, že se na vypěstování ovoce podílely osoby, které tvoří s pěstitelem domácnost. (tj. 60 litrů 50% destilátu v období jedné sezóny tj. od 1.7. do 30.6. následujícího roku bez ohledu na to, kde pěstitel pálil).
Dle zákona je pěstitelské pálení umožněno pouze osobám starším 18-ti let, kteří jsou vlastníky či nájemci pozemku (rozuměj zahrady), či získali ovoce jako naturální plnění od zaměstnavatele (toto je nutno doložit).
Až k nám povezete ovoce na pálení, nezapomeňte na občanský průkaz. Bez tohoto dokladu s Vámi nemůžeme uzavřít smlouvu a poskytnout službu pěstitelského pálení.
Zákazník musí vyplnit prohlášení pěstitele, v němž se uvádí veškerá osobní data pěstitele (adresa, rodné číslo, kontaktní telefon) a množství dovezeného ovoce. Tato ohláška se společně s účtem o vydání destilátu archivuje po dobu 10 let, jak stanovuje zákon o lihu a vyhláška o výrobě lihu.
Destilát vyrobený v režimu pěstitelského pálení je státem zvýhodněný – vztahuje se na něj pouze poloviční spotřební daň – 143,-Kč za 1 litr absolutního alkoholu (100%). Odváděná spotřební daň je již započtena v ceně za pálení.

Produkty této služby jsou určeny pouze pro vlastní potřebu a výsledný destilát se nesmí dále prodávat!!

 

Naše pěstitelská pálenice se postará o všechny procesy výroby:

  • odpeckování
  • drcení ovoce - ovocná drť se dopraví do uzavřených nerezových tanků
  • zakvašení ovoce - za nepřístupu vzduchu kvas v tanku zraje – proces kvašení v žádném případě neurychlujeme, protože jen přírodně prokvašené ovoce dává vzniknout nejlepším destilátům
  • destilace kvasu - samotná výroba destilátu se provádí se na 3-komorové destilační koloně, kdy se z kvasu jediným procesem získává 3x destilovaná ovocná pálenka s typickou vůní a jemnou chutí
  • naředění koncentrovaného ovocného destilátu - vypálený destilát může dosahovat lihovitosti kolem 60% až 75% a proto se ředí speciálně upravenou vodou na požadovanou lihovitost zákazníkem nejčastěji však na 50% vol
  • zjemnění čerstvě vyrobeného destilátu pomocí ultrazvuku
  • stáčení do lahví nebo kanystrů

Věříme, že spokojení zákazníci - jak z řad pěstitelů, tak i obchodních partnerů - ocení naši snahu o maximální kvalitu produktů za přijatelnou cenu.